Donostia-San Sebastián es un paraíso para los
amantes de la “buena” comida. En que otra ciudad, uno puede dar un paseo por el
casco antiguo y encontrarse puerta tras puerta de bares a "pintxos" abiertos, ofreciendo una variedad de productos
en sus mostradores listas para coger y comer. Y que mejor que acompañarlos con
un "zurrito" de Txacolí bien fresco, ese joven vino blanco vasco que
se combina perfectamente con un buen pintxito!
Donostia (aka San Sebastian) is a “good” food lovers paradise. Where else can you take a stroll through town and walk by door after open door of “pintxos” bars offering their wares on the counters ready to be picked up and eaten on the spot. Wash that down with a fresh “zurrito” (short and stubby type of glassware) of Txacoli, the young Basque white wine and it’s the perfect match!
Sometimes work is tough, but when work is 3
days at a food show in San Sebastian it ends up having its reward. Yes standing
for 12 hours straight and talking non stop, not having time to eat or drink, is
not easy, but come dinner time and its worth the pain!
Imagina una cena típica en San Sebastián en
uno de nuestros restaurantes favoritos, Ganbara , donde el chef Amaia nos
prepara una cátara de platos típicos. Para empezar, un plato de pimientas de Guernika
salteadas con aceite de oliva y una pizca de sal Maldon . Luego, un plato de setas
del bosque de temporada, salteadas y servido con un huevo ligeramente escalfado
en el centro. Seguido de unas kokotxas de merluza ligeramente empanizadas que derretían en la
boca ! Y para el broche de oro, un Txuletón de 1,6kg deliciosa y jugosa,
preparada a la perfección!
Imagine this, a typical dinner in San Sebastian at one of our favorites, Ganbara, where chef Amaia starts us out with a dish of long thin green peppers known as Guernika peppers that she sautées in olive oil and then sprinkles with Maldon salt. Then they bring out a dish of a variety of wild mushrooms that are in season, sautéed and served with a slightly poached egg in the middle. Follow that with hake jowls that have been slightly dusted in flour before pan-frying, and absolutely melt in your mouth! And for the grand finale, out comes a 1,6 kilo piece of Txuleton ( the special cut of meat served in the Basque country, similar to a T-bone) done medium rare, and oh so juicy!
A pesar de que uno esté lleno, siempre hay un huequito para el postre, especialmente si se trata de las tradicionales “torrijas” vascas. Y por supuesto, no hay postre sin un buen “patxaran”, un licor digestivo elaborado con endrinas , que se sirve en un vaso ancho con mucho hielo.
You think you can’t anymore, but there is
always room for a little dessert, being the traditional Basque style French
toast, called “ torrijas” and of course wash that down with a nice big glass of
Pacharan, a liquor made of wild blueberries called “endrinas”, poured over lots
of ice.
So you work hard and you eat hard in San
Sebastian, that’s my kind of town!
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